Hvad er smedearbejde?

Hvad er smedearbejde egentlig? Det er et godt spørgsmål, for mange tror måske egentlig, at smede bare er noget vi havde tilbage i middelalderen, så vi kunne få vores sværd og våben til at bekrige hinanden, for det var jo det eneste man gjorde i middelalderen, ikke? Det er i hvert fald hvad jeg har lært fra alle de film som Robin Hood og Braveheart. Men proffessionen stammer faktisk fra længe før det, og eksisterer i dag hvor de leverer en hel masse services, som sikkert endda kan løse flere af de problemer du evt. står med nu, eller kan komme til at stå med i fremtiden. Så selvom Smedearbejde lyder lidt arkaisk, så er det overhovedet ikke noget man skal rynke på næsen af, for de har gjort og gør stadig i dag en kæmpe forskel for vores samfund.

Pr. definition er en smedearbejder ”bare” en håndværker som arbejder specielt inden for metal. Alt derfra er op til eget valg, man kan være bygningssmed, montagesmed, landbrugssmed og meget mere. Den du måske kender bedst selv er sikkert låsesmeden, som du nok aldrig har overvejet rent faktisk er en smed på sin egen måde. Og hvis du ligesom så mange andre danskere har komme til at miste din nøgler i en bytur, har du sikkert allerede gjort brug af denne slags smed en gang før. Hvor hver landsby før i tiden havde deres egen smed, er smede nu spredt ud over det hele i Danmark, i forskellige steder med forskellige strækninger. Hvis du f.eks. bor i København kan du bruge et par smede der er lokaliseret der. Bor du derimod i f.eks. Viborg eller Hobro kan du læse mere om smedeservices i dit område på dette link.

Hvad kan en smed så lave for mig nu?

Hvis du stadig tænker på en smed som en eller anden stor mand der står med fuldskæg og hamrer på en ambolt med sin hammer for at forme et svær eller et eller andet, skal du nok til at genoverveje dit syn på smede. De er for længst gået væk fra den slags metoder (selvom nogen stadig bruger dem) og er sidenhen opdateret til at blive moderne, for at passe vores moderne og udviklende behov. Nu til dags bruger mange af dem mere moderne teknologier, på trit med at virksomhederne og foreningerne også opdaterede deres udstyr. Nu bruger de i stedet maskiner som er det, man kalder CSC-styrede. Det lyder måske meget fint og fornemt, men i virkeligheden er det bare et andet ord for, at maskinerne er computerstyrede, og at det ikke er mennesker der laver arbejdet mere. Dette er naturligvis en rigtig god ting for din lokale smedjes helbred, så det kan man ikke klage så meget over. Men hvis du for eksempel er i Viborg eller Hobro overvejer du måske, hvad den smed jeg lige gav et link til, kan gøre for dig. For du har ikke haft brug for en før, så hvorfor skulle du det nu?

Kupferfittings (v.l.n.r.): Endkappe, Winkel 45° innen-innen, Bogen 90°, T-Stück, Reduzierstück, Muffe und Winkel 45° innen-außen.

Smedjen kan bl.a. hjælpe dig med svejseopgaver, montage og demontage, bygning og udvikling til og af produktionsanlæg, stål til dig, som er tømrer eller murer (det gør livet en del lettere at have kontakt til en god smedje hvis du er i den branche), ombygning og/eller fremstilling af transportbånd, maskinhjælp og meget, meget mere. Hvis du nogensinde skulle blive i tvivl er svarene aldrig længere, end et lille telefonopkald væk. Så hvis du er nysgerrig over, om der er noget din lokale smedje kan gøre for dig for de lave, lave priser de kræver, så ring da lige ind eller smid et brev til dem.

admin